Noviciát Misionářů oblátů NeposkvrněnéPanny Marie

14. 12. 2007 11:14
Rubrika: Noviciát
Noviciát Misionářů oblátů NeposkvrněnéPanny Marie

V noviciátu žijí mladí muži, kteří se chtějí stát kněžími nebo bratry Kongregace Misionářů oblátů Neposkvrněné Panny Marie.Dnes tvoří noviciát 4 mladí muži. Noviciát je veden novicmistrem a je součástí komunity oblátů v Hünfeldu. V Hünfeldu je noviciát Středoevropské provincie, pro Česko, Německo a Rakousko.

Během pre- a noviciátu je položen základ pro následující řeholní život. To se děje skrze společnou modlitbu, společný život, spolupráci, skrze výuku v noviciátu a praktika. Společenství noviciátu žije ve vlastní části kláštera, ke které patří konferenční místnost, kaple noviciátu, obývací pokoj a pokoje noviců..

 

Průběh dne je závislý na společné modlitbě a stravování. Takto vypadá tipycký den v noviciátu:

 

6:00

budíček

6:30

Ranní chvály (breviář) a mše svatá

7:30 

Snídaně

8-12 

Pracovní doba

12.15 

Modlitba uprostřed dne(breviář)

12:30 

oběd

14-18  

Studijní čas

18:15 

Večerní modlitba-nešpory (breviář) a čas ticha

19:00

Večeře

20:00

Růženec, adorace nebo společně trávený večer

 

Dopoledne během pracovní doby vypomáhají novicové v různých částech kláštera. Například v domě pro hosty, při umývání nádobí, v parku, v kuchni, v klášterní pekárně, v klášterním domově s pečovatelskou službou..

Odpoledne je čas na studium. Tento čas slouží k četbě duchovní a teologické literatury a k výuce. Témata výuky jsou například: duchovní a řeholní život, život z modlitby, formy modlitby, spiritualita oblátů, historie kongregace, řeholní regule, sliby čistoty, chudoby a poslušnosti.V pondělí rozjímání nad evangeliem z následující neděle, nebo svátku. Společně se večer modlíme růženec.V úterý modlíme se růženec ( desátky latinsky, anglicky, francouzky, italsky a česky ) za misie.Ve středu je adorace. Zvláště se modlíme za duchovní povoláníVe čtvrtek je zkouška pěveckého sboru.  V pátek připravuje jeden z noviců meditaci k žalmu. Večer je setkání: pohled na uplynulý a následující týden; novinky z naší kongregace, církve a světa, na církevní památky, svátky a světce. Na závěr slavíme v kapli noviciátu mši svatou.

V sobotu se uklízí noviciát. Odpoledne je možnost ke sportování.

 

V neděli se modlíme ranní chvály v 7:30 v kapli noviciátu a 10.00 Uhr slavíme mši svatou v klášterním kostele.Odpoledne je volno, například k výletům, nebo jen k odpočinku.

 

V půběhu prenoviciátu a noviciátu se konají jednou za měsíc výlety (v létě) a pouštní dny. V polovině noviciátu se koná čtyřtýdenní praktikum v sociálním zařízení. Před prvními sliby se konají exercicie. Novicové se pravidelně účastní  OMI – práce s mládeží  na různých akcí (letní kemp, mše pro mladé, festivaly)  nebo se spolupodílejí na misiích ve farnostech.

 

Kontakt: pater Martin Wolf OMI – novicmistr      [email protected]

 

 

Zobrazeno 996×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio